PROGRAM

2019. május 23. csütörtök (Art+Cinema)

17.30 Megnyitó

Zenés flashmob a Szilvási Gypsy Band és Balogh Attila gyermekszínész és énekes közreműködésével

 

Köszöntők:

- Daróczi Tímea, műsorvezető

- Daróczi Ágnes, etnológus

Oláh Norbert festőművész kiállításmegnyitója, Szegedi Tamás színművész, rendező méltatásával

További fellépők:

- Horváth Károly csellóművész

- Gulyás Zsuzsi énekes

- Balog Janó  színész, musical énekes 

- Romano Glaszo

19.00 Vetítés: Jožka (Nagyterem)

Cseh-német dokumentumfilm. 26 perc, 2017

Rendező: Hamze Bytyci   

Jožka a egész  életét a jobb, igazságosabb társadalomért és a cigányság  megkülönböztetése elleni küzdelemnek szentelte. A roma kisebbség iránti tiszteletlenséget egy nagy sertéstelep képviseli, amely a dél-csehországi Lety közelében lévő korábbi koncentrációs tábor helyén épül. Ebben a lágerben  romák százai vesztették életüket a náci rezsim alatt - beleértve Jožka feleségének családját is.

2019. május 24. péntek (Art+Cinema)

9 rajzfilm. Összesen 45 perc.

Rendezők: Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László

A Cigánymesék rajzfilm-sorozat 2013-ban a Kecskemétfilm Stúdióból indult útjára, Horváth Mária rendező vezetésével, aki szerette volna megmutatni a roma népi hagyományokat és a roma kulturális értékeket. Az alkotók célja az autentikus népmesék gyűjtése volt, miközben arra is törekedtek, hogy roma művészeket vonjanak be a munkafolyamatba. A legfontosabb eredmény az, hogy a roma művészeknek lehetőségük nyílt arra, hogy tudásukkal, történeteikkel, rajzaikkal, festményeikkel és zenéjükkel, saját kortárs művészetükkel illusztrálják népi örökségüket és hagyományaikat.

11.30 Vetítés: A Karaván Színház filmjei (Nagyterem)

A Karaván Színház   fiatalokkal készített workshopjainak filmjei

A vetítés után közönségtalálkozó Nyári Oszkárral és a többi alkotóval

14.00 Vetítés: Rövidfilmek (Nagyterem)
Melinda, a  bokszoló szociális munkás nő

Magyar portréfilm. 12 perc, 2017  

rendező: Baranyi Marcsi, szerkesztő-riporter és Galyas Gyula

Pécsiné Lázár Melinda nemcsak a ringben ütötte ki az ellenfeleit, hanem az életben is padlóra küldte a legnehezebb kihívást, a veleszületett szegénységet. A mára már diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszoló- edző, nehézsorsú és rossz útra tévedt gyerekeknek segít.   A karrier mellett még feleség és két gyermek anyukája is.

Magyar dokumentumfilm. 19 perc, 2017
rendező: Bartha Máté

Vanessza, a fiatal roma lány élete nagy lehetőségére, egy rangos boxgálára készül. A kis, vidéki edzőteremből a bajnokságig hosszú az út, ám gondoskodó edzője segítségével talán legyőzhető a számtalan akadály.

Magyar dokumentumfilm. 39 perc, 2017

rendező: Dobray György   

Ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Oláh Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista. Nagy a tét, ugyanis a hét fős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye, hogy kitörjenek a szegénységből. A fiút felkészítik és ellátják tanácsokkal, hogy hogyan rúgja a labdát és honnan szaladjon, hogy elnyerje a holland edzők tetszését, majd egy igazi roma mulatságot rendeznek számára, ahol Antalék saját dalukkal búcsúznak el tőle. „Ki kell engednünk, mert feljebb kell emelkedni valahol az életben” — mondja Antal könnyes szemekkel. Szebi edzője, Zoli hoz neki néhány ruhát. A nadrág kicsit nagy, de „nem baj, majd felhajtjuk” — nevet Szebi, és ketten nekivágnak Hollandiának, Eindhovenbe, az európai futball egyik központjába, próbajátékra.

Próbajáték

A rövidefilmek vetítése után közönségtalákozó a Bajnok és a Próbajáték rendezőivel.

14.00 Vetítés: Auschwitz Rekviem (Kisterem)

Magyar dokumentumfilm. 28  perc, 2011

rendező: Asbóth Kristóf

Túlélők beszélnek a deportálásokról Európa hat nagyvárosában a MÜPA - ban bemutatott zene kapcsán. Roger Moreno Rathgeb alkotását a Frankfurti Roma-Szinti Filharmónikusok adták elő R. M Sahiti vezényletével és a Szent Efrém kórus közreműködésével. A roma és zsidó megszólaló túlélők vallomásait zenei részletek és Karl Stojka valamint Fenyvesi József képei szakítják meg.

15.00 Vetítés: Jožka (Kisterem)

Cseh-német dokumentumfilm. 26 perc, 2017

Rendező: Hamze Bytyci   

Jožka a egész  életét a jobb, igazságosabb társadalomért és a cigányság  megkülönböztetése elleni küzdelemnek szentelte. A roma kisebbség iránti tiszteletlenséget egy nagy sertéstelep képviseli, amely a dél-csehországi Lety közelében lévő korábbi koncentrációs tábor helyén épül. Ebben a lágerben  romák százai vesztették életüket a náci rezsim alatt - beleértve Jožka feleségének családját is.

16.00 Vetítés: Boom Boom (Kisterem)

Indiai dokumentumfilm. 25 perc

A Don Bosco Alapítvány Alaihal MIDEA workshopjának romákról készített filmje, ami a Tamil Naduban élő roma közösségek speciális hangszerét és tradicionális használatát mutatja be.

16.00 Vetítés: Alla Zingara (Nagyterem)

Magyar dokumentumfilm. 62 perc, 2019

rendező: Halász Glória

Az Alla Zingara című zenés dokumentumfilm a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és rendkívüli muzsikusainak történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal és a film főbb szereplőivel.

16.00 Kerekasztal-beszélgetés: A cigány kultúra hatása (Kiállítótér)

Beszélgetés alkotókkal a roma művészet hatásáról különböző művészeti ágakban. Résztvevők:

Bársony Kata - film

Balog Rodrigó - színház

Daróczi Ágnes - folklór, nyelv, képzőművészet

Dr.  D Magyari Imre - irodalom

Dr. Kállai Ernő - zene

Amerikai dokumentumfilm. 55 perc, 2017

rendező:  Scott Sterling

A The Violin Alone című dokumentumfilm egy valószínűtlen, mégis megvalósult találkozást mutat be, egy olyan új zenedarab születését, amilyenre korábban még nem volt példa. A film a két modern zseni, Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól, ahogyan tíz napig dolgoztak együtt egy különleges darab létrehozásán. A „Concerto for Violin Alone Op 109” című zenemű előadása egyszerre feszegeti a határokat és az általunk ismert lehetséges fogalmát: az előadónak, azaz Vilmosnak ugyanis egymagának kell játszania a saját és a zenekar szólamát. Látszólag tehát megoldhatatlan feladatra vállalkozik.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

2019. május 25. szombat (Art+Cinema)

12.00 Vetítés: Számon kívül maradtak (Kisterem)

Kanadai dokumentumfilm. 99 perc, 2011

rendező: Aaron Yeger

Az elsőfilmes kanadai rendező nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy egy szélesebb közönséggel is megismerteti az európai romák helyzetét. Értelmezésében a romák mai helyzete szorosan összefügg a második világháború alatti üldöztetésükkel. És kiváltképp azzal a ténnyel, hogy a romák elhurcolása és megsemmisítése-a Porrajmos-mindmáig kevéssé ismert és ritkán tárgyalt történet. A világ elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát.

Yeger filmje nem az első dokumentumfilm, amely ezt a témát kívánja feldolgozni, de az eddigi próbálkozásoknál nagyobb szabású, szélesebb merítésű, átfogóbb értekezés. Ugyanakkor sodró lendületű, vizuálisan igényes, "nézőbarát" alkotás. A filmkészítők tizenegy országban forgattak, több tucat romával, köztük számos holokauszt-túlélővel készítettek interjút; a téma vezető szakértői szolgáltatják a kontextust. Fontos munka, ideje volt.

13.00 Vetítés: Genezis (Nagyterem)

Magyar dráma. 120 perc, 2018 

rendező: Bogdán Árpád

A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy brutális támadásban elveszíti a családját. A munkájába temetkező sikeres ügyvédnő felettese nyomására elvállalja a rasszista gyilkosságsorozat egyik vádlottjának védelmét. A nyomozás során megismerkedik az ügyben tanúként résztvevő kisfiúval, és ez a találkozás mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatja. Egy titokzatos kamaszlány is belekeveredik az ügybe, amikor sötét titkok derülnek ki a szerelméről.
A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, útjaik sosem kereszteznék egymást, ám sorsuk mégis összefonódik ennek a tragikus bűnténynek az árnyékában. A Genezis szereplői az egyetemes emberi értékek - az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség - mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre. 

14.00 Vetítés: Tatárszentgyörgytől Tatárszentgyörgyig (Kisterem)

Magyar dokumentumfilm. 37 perc,  2010

Rendező: Daróczi János

A 37 perces dokumentumfilm nyomon követi a Magyar Gárda 2007-es tatárszentgyörgyi zászlóbontásától a gyilkos indulatok fölkorbácsolásáig tartó eseménysort.

15.00 Vetítés: Gettó Balboa (Nagyterem)

Magyar dokumentumfilm. 90 perc, 2018

rendező: Bogdán Árpád

A Gettó Balboa fókuszában a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz szociális körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli élete, és kettőjük kapcsolata áll. A film már az utómunka fázisában kivívta a nemzetközi dokumentumfilmes szakma figyelmét, amikor tavaly egy fejlesztő workshopon elnyerte az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiváljának különdíját.
A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

15.00 Vetítés: Coimbatore santhippu (Kisterem)

Indiai dokumentumfilm. 25 perc

Utcán élő fiatalok mindennapjairól szóló film. A gyerekek egy workshopon vettek részt, ahol egy pár napos elméleti képzés után kamerát ragadtak és elkészítették a saját filmjüket.

18.00 Nyomodban (Nagyterem)

Magyar dokumentumfilm.  45 perc 2019
rendező: Kőszegi Edit

Az alkotók Rokit hetedik osztályos korában ismerték meg. Nem sokkal később meghalt az édesapja, és akkor édesanyja megkérte a rendezőket, hogy forgassanak le minden fontos eseményt, ami történik velük. Édesanyja halála után Roki egyedül maradt. A film az ő küzdelmes életének negyed évszázadát és annak legkülönbözőbb állomásait követi nyomon.

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal a kiállítótérben.

2019. május 26. vasárnap (Art+Cinema)

12.00 Vetítés: Megtört csend/Broken silence (Kisterem)

Angol dokumentumfilm. 85 perc, 2017

rendező: Giulia Fassone

A második világháború idején a nácik a becslések szerint 1,5 millió romát irtottak ki a koncentrációs táborokban Kelet-Európában. Túlélők emlékeznek.

14.00 Vetítés: Próbajáték (Kisterem)

Magyar dokumentumfilm. 39 perc, 2017

rendező: Dobray György   

Ahogy a népmesében a szegény ember elküldi fiát szerencsét próbálni, úgy indítja útnak Hollandiába Antal is a 13 éves Oláh Szebasztiánt, hogy váljon belőle profi focista. Nagy a tét, ugyanis a hét fős salgótarjáni roma családnak Szebi az egyetlen reménye, hogy kitörjenek a szegénységből. A fiút felkészítik és ellátják tanácsokkal, hogy hogyan rúgja a labdát és honnan szaladjon, hogy elnyerje a holland edzők tetszését, majd egy igazi roma mulatságot rendeznek számára, ahol Antalék saját dalukkal búcsúznak el tőle. „Ki kell engednünk, mert feljebb kell emelkedni valahol az életben” — mondja Antal könnyes szemekkel. Szebi edzője, Zoli hoz neki néhány ruhát. A nadrág kicsit nagy, de „nem baj, majd felhajtjuk” — nevet Szebi, és ketten nekivágnak Hollandiának, Eindhovenbe, az európai futball egyik központjába, próbajátékra.

15.00 Vetítés: High School (Kisterem)

Indiai játékfilm. 51 perc, tamil nyelven angol felirattal, 2009

Indiában élő legnagyobb közösségek egyike a tamil. Ez a film a középiskolai éveket feldolgozó izgalmas zenés táncos ifjúsági film, ami egy középiskola nem mindennapi életébe nyújt betekintést. A filmben lélegzetellálítóan színes forgatban ismerkedhetünk meg egy kis tamil közösséggel.

16.00 Vetítés: Vakon Látó (Kisterem)

Magyar dokumentumfilm. 14 perc, 2016

rendező: Papp Róbert és Pusztai Krisztián

A filmmel betekintést nyerünk Balogh Róbert egy napjába. A születése óta látássérült fiú a Vakok Állami Intézetének gyertyakészítő műhelyében dolgozik, mellette pedig gyógymasszőrként is tevékenykedik. Robi azt mondja, neki a vaksága sokkal nagyobb hátrány, mint a cigánysága. Hogy miért, a filmből kiderül…

16.30 Vetítés: Egy utca és egy házszám (Kisterem)

Magyar kisjátékfilm/rövidfilm. 7 perc, 2018

rendezte és fényképezte: Pusztai Krisztián

A Molnár Ferenc novellája alapján készült rövidfilmben egy fiatal hölgy ecsetel egy történetet saját házasságából beszélgetőpartnerének. Elmeséli, hogyan hódította vissza hitvesét ezzel a józsefvárosi címmel: József körút 14.

17.00 Vetítés: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma (Kisterem)

Orosz-ukrán dokumentumfilm. 18 perc, 2019

rendező: Kolomijec Valerij, szerkesztő: Csovka Viktor

Egy hölgy, aki az év bármely szakaszában, függetlenül az időjárástól, felkeresi Ungvár legnépesebb szakaszát, majd itt pénzadományokat gyűjt, amiből élelmiszert vásárol, majd pedig ebédeket készít roma vagy nem roma, fiatal vagy idős ember, minden rászoruló számára, aki egy szelet kenyérre, egy kis melegre, vagy akár csak egy jó szóra éhezik. Olena Hornyák – egy roma nő, aki azért született Moszkvában, hogy segítsen a kárpátaljai rászorulóknak.