A FESZTIVÁLRÓL

janosperl-photography-alla-zingara-werk-
IX. Romani Film Fest

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen roma tematikájú filmeket bemutató fesztiválja. A fesztivált Kalla Éva 2009-ben szervezte meg először, amikor mintegy negyven romákkal foglalkozó filmet vetítettek le az eseményen.

A fesztivál programja általában történelmi események évfordulójához kötődik. Így emlékeztünk meg tavaly az 1848-as forradalomról, azt megelőzően pedig az 1956-os forradalom volt a központi téma. 2019-ben a fesztivál ahhoz a 75 évvel korábbi eseményhez kapcsolódik, amikor az auschwitzi cigány családi táborban a romák fellázadtak az őket likvidálni akaró nácikkal szemben 1944-ben. Nem adták olcsón az életüket, ellenállásuk sikeres volt. Erre emlékezve több olyan filmet tűztünk műsorra, amelyben a küzdő szellemé a főszerep, ám közvetlenül a roma holokausztról szóló filmeket is vetítünk.

Alla Zingara werkkép 
(fotó: fotó: Perl János - Perl Creative)

KORÁBBAN VETÍTETT FILMEK

merges buddha.jpg

Egy kis kelet-magyarországi faluban, Sajókazán alapította meg Orsós János roma származású tanár a buddhista Dr. Ámbédkar gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. A film a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen a képzés és a spiritualitás segítségével.

django.jpg

Django Reinhardt a II. világháború éveiben az egyik legkedveltebb gitárművész. Zsenialitásának híre Berlinbe is eljut, ezért a németek elhívják őt a harmadik birodalom fővárosba egy olyan fellépésre, amelyen Goebbels, a hírhedt propaganda miniszter is jelen lesz. Djangot többen óva intik attól, hogy elfogadja a németek meghívását, mert Django cigány származású.

virtuóz.jpg

Cziffra György minden kétséget kizáróan a huszadik század egyik legnagyobb zongoravirtuóza volt, az 1960-as években a világ elsőszámú zongoristájának tartották Párizsban. Fordulatokkal teli élete azonban rengeteg megpróbáltatással volt tele, mielőtt az 1956-os Forradalom kitörésekor egy oldalkocsis motorkerékpáron családjával elhagyta szülőhazáját, Magyarországot. 

brazilok.jpg

Az egész falu a focibajnokság lázában ég. Az esélyes persze a helyi önkormányzatból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével, aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal  életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. 

romazuri.jpg

Vajon te hogy reagálnál, ha egy kilenctagú roma család a szomszédodba költözne? És ha a kertedbe? Majd a nappalidba? A francia vígjátékban ez történik ugyanis a felesége szoknyája mögött élő, mérsékelten sikeres, szabad szellemű íróval, akinek új könyve aktuális témát boncolgat: nyújts segítséget a rászorulóknak!

o grast.jpg

A lovak velünk maradnak, ugye? Szarvas cigány lakosságának évtizedekre visszanyúló kapcsolata van a lóval. Ragaszkodnak hozzá, mint haszonállathoz, mint presztízsszimbólumhoz, mint az egymás között létrejövő kereskedelem alapjához, mint családtaghoz.